Turvakotiin paennut nainen palaa usein puolisonsa luokse

MTV uutisoi 30. syyskuuta vuonna 2017, että suuri osa turvakoteihin paenneista palaa puolisonsa luokse siitäkin huolimatta, että puoliso koetaan edelleenkin uhkaavana. Kerromme tässä artikkelissa lisää MTV:n uutisesta.

Ketkä voivat hakea apua turvakodista?

Jos kotona on lähisuhdeväkivallan vaara, voi turvaa hakea turvakodista. Tyypillinen turvakodin asiakas on nainen lastensa kanssa, mutta nykyisin turvakoteihin tulee myös naisia ilman lapsia. Turvakodin turvaan turvaudutaan tilanteen käytyä kotona sietämättömäksi.

Osalle asiakkaista turvakotiin turvautuminen saattaa sisältää korkean kynnyksen, mutta pienten lasten kanssa apua kuitenkin saatetaan lähteä hakemaan herkemmin kuin yksin. Häpeän, epäonnistumisen ja kelvottomuuden tunteet saattavat estää turvakotiin hakeutumista; moni haluaa pitää perheen asiat perheen sisäisinä asioina eikä mielellään avaudu niistä ulkopuolisille.

Moni tulee turvakotiin päivällä ja suunnitellusti. Turvasuunnitelman laatiminen onkin fiksu idea. Keskimäärin esimerkiksi Haagassa toimivassa Pääkaupungin turvakodit ry:n yksikössä viivytään 3 viikkoa – 1 kuukausi.

Millaista apua asiakas turvakodissa saa?

Sen lisäksi, että turvakoti tarjoaa nimensä mukaisesti asiakkailleen turvaa ja turvallisen paikan lähisuhdeväkivallan ulottumattomissa, se auttaa myös hoitamaan asiakkaan käytännön elämään liittyviä asioita, kuten asuntohakemuksia tai toimeentulohakemuksia. Turvakodissa asiakas saa tilaisuuden keskustella omasta tilanteestaan.

Moni turvakodin asiakas palaa turvakotijakson jälkeen puolisonsa luokse

Noin 1/3 turvakodin asiakkaista palaa puolisonsa luokse turvakotijakson jälkeen ja noin 20 % turvakodin asiakkaista on ollut aikaisemminkin turvakodissa. Miksi sitten naiset haluavat palata väkivaltaisesti käyttäytyneen puolisonsa luokse? Moni näistä naisista haluaa uskoa suhteesta vielä tulevan jotakin. Puoliso on ehkä luvannut muuttua. Joillekin puolisosta irrottautuminen voi olla kaikesta huolimatta liian vaikeaa ja asiakas saattaa olla jo sen verran alhaalla, ettei hän uskalla taikka jaksa jättää puolisoaan. Suhteissa esiintyy myös erilaisia riippuvuuksia, jotka voivat johtua taloudellisista seikoista, pienistä lapsista tai jopa kielikysymyksistä, jos kysymyksessä on ulkomaalainen asiakas.

Ydinperheajatus vaikuttaa monen naisen päätökseen palata puolisonsa luo. Nainen saattaa ajatella, että lapsella tulee olla äidin lisäksi myös isä ja yrittää pitää perhettään pystyssä lasten vuoksi. Väkivaltaan saattaa myös turtua ja tottua niin, että siitä tulee normaalin elämän osa.