Riia Sandström on bisneksen teon suomalainen voimanainen

Suomalaista Riia Sandströmiä voidaan kutsua bisneksen saralla suomalaiseksi voimanaiseksi. Hän aikoo nimittäin nostaa Aarikan uudelle kukoistuskaudelleen. Kerromme tässä artikkelissa, miten Riia aikoo tässä onnistua.

Kuka on Riia Sandström?

Riia Sandström on 49-vuotias yo-merkonomi, joka toimii tällä hetkellä sekä Martinexin että Aarikan toimitusjohtajana. Hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Riian lapset ovat 21- ja 18-vuotiaita. Riia harrastaa mökkeilyä ja kuntosalia.

Riia Sandström toimii sekä Martinexissa että Aarikassa

Ahkera Riia Sandström toimii Aarikan lisäksi myös Martinexissa, jossa hän on toimitusjohtajana ja jossa hän on kehittänyt johtamiskulttuuria. Hän kertoo havitelleensa Aarikkaa jo pitkään ja toivoneensa voida yhdistää puukorujen sekä muumimukien myynti.

Riialla on vankka perheyritystausta

Riia on toiminut aiemmin vanhempiensa yrityksessä, mistä hän kokee olleen hyötyä johtamisessa. Riia painottaa läsnäolevaa johtamista ja halua yrityksen toiminnan kehittämiseen. Perheen tuntu sekä inhimillisyys ovat Riian mielestä tärkeitä elementtejä myös yrityksen johtamisessa.

Hän korostaa, että Aarikan johtajat ovat olleet tähän mennessä vaikean paikan edessä yritettyään astua yrityksen perustajan, Kaija Aarikan, saappaisiin.

Hänen mielestään yrityksen toimintaan sen ulkopuolelta mukaan tulleet johtajat eivät välttämättä ole ymmärtäneet perheyrityksen toimintatapoja. Tässä hän kokee olevansa etulyöntiasemassa, koska hänellä on kokemusta perheyrityksessä toimimisesta. Päämäärän määrittely on hänen mielestään yksi tärkeimmistä johtajan tehtävistä, ja juuri päämäärä on Aarikalla Riian mielestä matkan varrella hieman kadonnut. Riia kertoo tekevänsä töitä Aarikalla Vallilassa kahtena viikonpäivänä ja Martinexilla Raisiossa kolmean viikonpäivänä. Aarikan lähihistorian johto on ollut rikkonaista ja Aarikka on myös joutunut käymään läpi suuret yt-neuvottelut. Tuolloin 1/3 henkilökunnasta joutui jättämään Aarikan. Tämän lisäksi yrityksen johdossa on tapahtunut lukuisia muutoksia.

Millaista johtamistyyliä Riia suosii?

Riia kuvailee omaa johtajuustyyliään melko mustavalkoiseksi. Hän haluaa palkkaamiensa henkilöiden tekevän työnsä. Hän haluaa antaa työntekijöille vastuuta sekä valtuuttaa heitä toimimaan. Kun Riia on johtajana, hän ei edellytä, että alaiset kysyvät hänen mielipidettään kaikista pikkuasioista. Riia kertoo, että hänen isänsä johti aikoinaan Martinexia täysin eri tavalla, ja että johtamistyylin muutoksen läpivieminen vei aikansa.