Suomessa pyritään tukemaan ikääntyneiden vanhusten kotona asumista mahdollisimman pitkään, mutta toisinaan ollaan jo tilanteissa, joissa voidaan kysyä, onko vanhus hylätty kotiinsa oman onnensa nojaan. Toisaalta moni vanhus varmasti haluaakin asua mahdollisimman pitkään tutussa kodissa, mutta missä vaiheessa tullaan tilanteeseen, jossa vanhus on jo lähes heitteillä? Kerromme tässä artikkelissa niistä ongelmatilanteista, joita voi syntyä vanhusten asuessa kotona.

Osa vanhuksista asuu kodeissa, jotka eivät sovellu vanhuksen itsenäiseen elämään

Eräs ongelmakohta, jonka monet yksinelävät vanhukset kohtaavat, on se, ettei heidän kotinsa sovellu kovinkaan hyvin yksin elävän vanhuksen asumukseksi. Kodeissa saattaa olla puulämmitys, ulkosauna ja jopa ulkovessa. Koti on saattanut toimia ihan hyvin vielä siinä vaiheessa, kun vanhus on ollut toimintakykyinen. Hän on saanut hakattua polttopuut eikä asiointi ulkosaunassa ja -vessassa ole tuottanut vaikeuksia. Kun vanhuksen toimintakyky alkaa laskea, voivatkin nämä toiminnot alkaa tuntua aina vain haastavammilta. Talviaikaan esimerkiksi lumitöiden tekeminen on haastavaa vanhukselle, jonka voimat ovat ehtyneet. Jos lunta tulee paljon, uhkaa vanhus jäädä lumen saartamaksi.

Entäpä sitten muistisairaat vanhukset? Kuka takaa, ettei tällaiselta vanhukselta jää vaikkapa hella päälle koko yöksi vanhuksen viettäessä yön yksin kotona? Kuka takaa, ettei vanhus lähde ulos harhailemaan osaamatta enää palata kotiin? Tällaistakin on Suomessa tapahtunut valitettavan monta kertaa, ja tilanne on varmasti muistisairaalle henkilölle erityisen ahdistava.

Eräs asia, joka on haastava vanhuksen asuessa yksin, on helposti kaihertava yksinäisyyden tunne. Vanhus saattaa viettää suuren osan päivästä täysin yksin, mikä saattaa tuntua jopa ahdistavalta. Osalle vanhuksista esimerkiksi kissa voi tarjota seuraa päivien ajaksi, mutta kaikki vanhukset eivät lemmikeistä välitä tai voivat olla niille jopa allergisia. Kun läheiset vierailevat vanhuksen luona, saattaa vanhus esittää reippaampaa kuin onkaan. Yksinäisyydestä voi olla vaikea puhua.

Kotipalvelun saatavuutta on parannettava ja monipuolistettava

Jotta vanhusten yksin asuminen onnistuisi ja olisi turvallista, olisi kotipalvelun saatavuutta parannettava. Kotipalvelun tulisi olla saatavilla 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Lisäksi vanhuksille tulisi tarjota myös sellaisia palveluja, jotka auttavat heitä kodin ylläpidossa. Esimerkiksi lumityöt ja nurmikon leikkuu ovat tällaisia palveluja. Vanhusten koteja pitäisi mahdollisuuksien mukaan kunnostaa siten, että ne vastaisivat entistä paremmin vanhuksen tarpeita.