Myös vanhusten eroriidat voivat päättyä ikävällä tavalla

Iltalehti uutisoi 22. heinäkuuta 2018 45 vuotta kestäneestä rakkaustarinasta, joka päättyi karmealla tavalla ex-vaimon kuolemaan ex-miehen ammuttua tämän. Artikkelimme valottaa tämän surullisen uutisen taustoja.

Mitä oikein tapahtui?

23. huhtikuuta 2018 Lohjalla tapahtui lohjalaisessa yksityisasunnossa henkirikos, kun iäkäs mies ampui ex-puolisonsa entisen pariskunnan selviteltyä avioeroonsa liittyviä asioita. Nainen pääsi vielä haavoittumisensa jälkeen raahautumaan ulos asunnosta ja rappukäytävään, mutta kuoli lopulta nopeasti rappukäytävässä. Ampumisesta syytetty uhrin entinen mies on pyytänyt mielentilatutkimusta ja sanoo, ettei muista ampumista.

Muistikatkokseen vetoava ampuja väittää, ettei muista juuri mitään ex-vaimonsa ystävänsä kanssa käymän puhelinkeskustelun jälkeen. Hän myös kertoo, että havahtui jossakin vaiheessa pesuhuoneessa, jossa hän istui muovijakkaralla. Kädessään hänellä oli ollut ase sekä äänenvaimennin. Hän kertoo ihmetelleensä, miksi hänellä oli tällaisia esineitä kädessään. Miehen kerrotaan muuttuneen ennen avioeroa entistä arvaamattomammaksi ja ex-vaimon kerrotaan olleen huolissaan tämän mielenterveydestä.

Rappukäytävää siivoamassa ollut mies kuuli avunhuutoja ja otti yhteyttä hätäkeskukseen uhrin nähtyään. Tässä vaiheessa uhri ei pystynyt enää puhumaan. Häntä oli ammuttu viisi kertaa pienoispistoolilla ylävartaloon. Uhri todettiin kuolleeksi 10.59.

Ampuja soitti tapauksen jälkeen pojalleen kertoen, ettei pojan äitiä enää ole ja ettei mitään enää voida tehdä tämän pelastamiseksi.

Pariskunnalla oli takanaan pitkä rakkaustarina

Kyseinen pariskunta tapasi toisensa jo teini-ikäisinä. He ehtivät siis taivaltaa yhteistä taivalta 45 vuoden ajan. Miestä kuvailtiin sairaalloisen mustasukkaiseksi sekä kontrollinhaluiseksi ja nainen olikin joutunut turvautumaan turvakotiin jo kaksi kertaa. Toisaalta, vaikka pariskunta oli jo eronnut, kävi nainen usein ex-miehensä luona. Avioliiton päättyminen oli ollut miehelle vaikea asia. Vaikka uhrin ystävän mukaan pariskunnalla oli takana myös hyviä vuosia sekä rakkautta, päättyi tämä rakkaustarina kovin karmealla tavalla.

Tarina on osoitus siitä, kuinka tärkeää on kiinnittää huomiota myös vanhusten mielenterveyspalveluihin sekä vanhusten ihmissuhdekiemuroihin. Lisäksi tarina kertoo siitä, että myös ikäihmiset voivat joutua turvautumaan turvakotien palveluihin. Ampumatapauksen uhri oli ollut turvakodissa kaksi kertaa, mikä on osoitus siitä, että yllättävän suuri osa turvakotien asiakkaista palaa turvakotijakson jälkeen puolisonsa luokse ja että yllättävän moni turvakotien asiakkaista ei suinkaan ole turvakodissa ensimmäistä kertaa.