Morsiansieppaus loukkaa naisen itsemääräämisoikeutta Kirgisiassa

Yle uutisoi 22. heinäkuuta 2018 näyttävästi kirgisialaisesta perinteestä, jonka voidaan katsoa loukkaavan naisten itsemääräämisoikeutta räikeällä tavalla. Kyseessä on paimentolaisaikaan juurensa juontava tapa siepata morsian. Kerromme tässä artikkelissa, mistä oikein on kyse ja miten näitä sieppauksia yritetään estää.

Morsiansieppauksilla on Kirgisiassa pitkät perinteet

Morsiansieppaukset eivät ole Kirgisiassa suinkaan uusi juttu, vaan tämä perinne on alkanut jo paimentolaisaikana. YK arvioi, että Kirgisiassa jopa 1/5 morsiamista on siepattu. Tämä morsiamenryöstö ei ole leikin asia, kuten suomalaisten kesähäiden suosittu ohjelmanumero! Joissakin tapauksissa nainen saattaa jopa kuolla sieppauksen yhteydessä.

Millaiset asiat ovat vaikuttaneet perinteen säilymiseen?

Morsiansieppauskäytännön epäillään säilyneen Kirgisian yhteiskunnan vanhoillisuuden vuoksi. Lisäksi perinteen säilymiseen epäillään vaikuttavan se seikka, että maaseudulla elävät perheet ovat kovin köyhiä. Perinne ei hävinnyt edes neuvostoaikana, vaikkakin sitä toteutettiin aikaisempaa harvemmin.

Perinnettä pyritään estämään lainsäädännöllä

Laki kieltää morsiansieppaukset ja teosta voi saada jopa 7 vuotta vankeutta. Moni on kuitenkin sitä mieltä, että lain noudattamisen valvonta on lepsua. Noin 70 % rikosjutuista, jotka liittyvät morsiansieppauksiin, raukeaa.

Aihe on nostattanut mielenosoituksia

Tuhannet ihmiset ovat osallistuneet mielenosoituksiin, joissa tätä julmaa käytäntöä vastustetaan. Mielenosoitukset ovat olleet erityisen suosittuja tämän vuoden kesäkuussa maan pääkaupungissa Bishkekissä. Monta tuhatta ihmistä on jo osallistunut niihin kesäkuun aikana. Nähtäväksi jää, saadaanko morsiansieppauksen houkuttelevuutta vähennettyä ja käytäntöä tukahdutettua. Selvää on ainakin se, että käytäntö loukkaa naisen itsemääräämisoikeutta erityisen räikeällä tavalla.

20-vuotias Burulai Turdaaly Kyjyb antoi morsianryöstölle kasvot

Erityisen ikävä esimerkki on nuoren Burulai Turdaaly Kyzybin tapaus, jonka voidaan jopa sanoa nostaneen perinteen julmuuden huomion keskiöön ja antaneen sille kasvot. Hän oli ainoastaan 20-vuotias nuori nainen, joka haaveili lastenlääkärin urasta sekä avioliitosta poikaystävänsä kanssa, jota hän oli tapaillut jo pitkään. Mustasukkainen 30-vuotias mies teki kuitenkin näistä unelmista lopun sieppaamalla nuoren naisen ja lopulta surmaamalla tämän poliisin toimitiloissa. Tapahtuma järkytti kirgisialaisia runsaasti. Ihmisoikeusjärjestöt sekä YK ovat ottaneet tapukseen kantaa tuomitsemalla sen. Myös poliisit ovat saaneet rangaistuksia tapauksen hoidon johdosta, johon on katsottu liittyneen poliisien taholta huolimattomuutta.