Moni suomalainen kritisoi pakolaisia siitä, että heidän mielestään vaikuttaa siltä, että sodan keskeltä lähetetään turvaan nuoret miehet naisten ja lasten jäädessä sodan keskelle. Todellisuus on kuitenkin usein aivan toinen. Kerromme tässä artikkelissa miksi.

Salakuljettajien järjestämä pakoreitti on vaaroja täynnä

Pakoreitti Eurooppaan on usein ihmissalakuljettajien järjestämä. Tämä tarkoittaa yleensä vaarallista Välimeren ylitystä kumiveneen tai muun kiikkerän aluksen kyydissä. Reitti on niin vaarallinen, että moni ajattelee nuorten, voimakkaiden miesten selviytyvän matkasta naisia ja lapsia todennäköisemmin. Nämä miehet riskeeraavat henkensä voidakseen myöhemmin hakea perheen yhdistämisen kautta lopun perheen luokseen Eurooppaan turvaan. Kuulostaa järkevältä – eikö totta?

Naiset ja lapset pyritään mahdollisuuksien mukaan lähettämään turvaan toista reittiä

Moni pakolaiskriitikko tuntuu ajattelevan, että naiset ja lapset jätetään sodan keskelle miehiä “vähempiarvoisina”. Kuitenkin mahdollisuuksien mukaan myös naiset ja lapset pyritään lähettämään turvaan – reitti on vain sellainen, etteivät eurooppalaiset näitä turvaan lähetettyjä naisia ja lapsia näe. Esimerkiksi Syyriasta on lähetetty runsaasti naisia ja lapsia lentoteitse turvaan Algeriaan, joka on vastaanottanut syyrialaiset ilman viisumeja. Moni on kokenut, että lentäminen Algeriaan on naisille ja lapsille huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin Välimeren ylittäminen kumiveneellä salakuljettajien armoilla. Kuulostaa jälleen järkevältä – eikö totta?

Lennot Algeriaan ovat kuitenkin kalliita eikä kaikilla ole varaa lähettää koko perhettä Algeriaan. Tällöin lentokoneeseen ovat päässeet yleensä perheen heikoimmat jäsenet. Toisaalta pakolaisten tukeminen on Euroopan puolella Afrikkaa järjestäytyneempää, joten myös tästä syystä perheen miespuoliset jäsenet kannattaa yrittää lähettää sinne suuntaan. Toisaalta taas Algerian kulttuuri muistuttaa kovin paljon syyrialaista ja algerialaisten myötätunto on syyrialaisten puolella – onhan Algeriassakin koettu julma sisällissota, josta ei edes ole kovin kauan aikaa. Algeriassa kansa suhtautuukin keskimäärin syyrialaispakolaisiin kenties eurooppalaisia myötämielisemmin.

Mikseivät nuoret miehet sitten jää puolustamaan omaa maataan?

Moni pakolaiskriitikko kysyy, mikseivät nuoret miehet jää puolustamaan omaa maataan, vaan pakenevat ensimmäisten joukossa Eurooppaan. Monesti sisällissodassa vain on niin, ettei moni tavallisista ihmisistä ole kummankaan osapuolen kannalla, vaan he haluaisivat ainoastaan elää rauhassa. Kenen puolella silloin pitäisi sotia?