Kohtua on aikoinaan syytetty jopa mielenterveysongelmista

Ylen uutinen 22. heinäkuuta 2018 paljastaa, kuinka kohtua on syytetty jopa mielenterveysongelmista ja kuinka muinoin lääkäri neuvoi parantamaan seksillä hysteriaa. Naisia on alistettu historian saatossa monin eri tavoin, mutta kohdun syyttäminen mielenterveysongelmista on jo aika äärimmäistä! Kerromme tässä artikkelissa pähkinänkuoressa Ylen uutisen annin.

Hysteria on antiikin ajalta peräisin oleva naisille tyypillinen diagnoosi

Naisilla diagnosoitiin menneinä aikoina melko heppoisin perustein hysteria, joka saattoi tarkoittaa lähes millaisia tahansa oikeita fyysisistä oireista psyykkisiin oireisiin ja erilaisista sairauksista jopa äkkikuolemaan. Diagnoosi keksittiin antiikin aikakaudella, mutta se oli käytössä niinkin myöhään kuin 1900-luvulla. Ylen uutisessa kerrotaan papyruksesta, jonka viesti on vihdoinkin saatu avattua. Kyseessä oli lääketieteellinen, hysteriaa, käsittelevä teksti.

Kohtua syytettiin hysterian aiheuttajaksi

Kyseisen tekstin on luultavasti kirjoittanut lääkäri-filosofina toiminut Klaudios Galenos taikka sitten joku toinen kommentoi kyseisen lääkäri-filosofin työtä. Lääkäri oli antiikin ajan merkittävimpiä ammattinsa edustajia ja hän eli vuosina 129-216. Galenoksen hoitoon uskottiin keisareita ja häntä pidetään länsimaisen lääketieteen pohjan rakentajana. Kuitenkin hysteria-diagnoosin määritteli vasta Hippokrates, joka eli 400-luvulla eaa. Hippokrateksen mukaan hysteria johtui kohdun vaeltelusta naisen elimistössä. Jopa hysterian nimi juontuu kreikan sanasta hystera, joka tarkoittaa kohtua.

Miten hysteriaa hoidettiin?

Naisen kohtua on kuitenkin syytetty mielenterveysongelmista jo ennen Hippokrateen aikaa; levoton kohtu on mainittu masennuksen syyksi jo vuodelta 1600 eaa peräisin olevassa egyptiläispapyruksessa. Hysterian lääkkeeksi määrättiin yhdyntöjä sekä pärskäjuurta.

Galenos oli sitä mieltä, että kohdun kuivuessa kohtu etsi muista elimistä kosteutta. Samalla se törmäili muihin elimiin, mikä aiheutti naiselle monenlaisia vaivoja. Jos kohtu törmäsi maksaan, saattoi tämä Galenoksen mukaan aiheuttaa jopa naisen kuoleman. Galenos nimittäin uskoi, että törmäys laukaisi naisella yhtäkkisen tukehtumiskohtauksen. Galenos oli sitä mieltä, että yhdyntöjen puute aiheutti kohdun kuivuuden ja että kohdun kuivuus puolestaan aiheutti hysteriaa. Ratkaisu tähän oli Galenosin mielestä avioliitto tai yrtit. Nuorten naisten kannatti Galenosin mielestä elää hillitysti.

Kreikkalaislääkäri Soranus oli kuitenkin Galenoksen kanssa eri mieltä avioliiton käyttämisestä hysterian hoidossa. Hänen mielestään nimittäin neitsyys piti kaikista parhaiten naisen kohtua paikallaan. Hän esitti tämän mielipiteensä siitäkin huolimatta, että juuri hänet mainitaan usein maailman ensimmäisenä synnytyksiin erikoistuneena lääkärinä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *