Libyasta matkaa edelleen runsaasti turvapaikanhakijoita vaarallista reittiä yli Välimeren. Vuonna 2016 Italiaan saapui 181 436 turvapaikanhakijaa ja vuonna 2017 3. heinäkuuta mennessä turvapaikanhakijoita oli saapunut Italiaan jo 85 183 kappaletta. Vertailun vuoksi samat luvut olivat Unkarissa 19 221 ja 50, Espanjassa 13 246 ja 6 464, Bulgariassa 15 962 ja 373, Makedoniassa 89 771 ja 86 sekä Kreikassa 176 906 ja 10 094. Luvut kertovat siitä, kuinka kovilla erityisesti Italia ja Kreikka ovat turvapaikanhakijoiden vastaanottajina. Kerromme tässä artikkelissa Italian turvapaikanhakijatilanteesta tällä hetkellä.

Mistä maista turvapaikanhakijoita tulee Italiaan?

Italiaan tulee turvapaikanhakijoita erityisesti Länsi-Afrikan maista. Turvapaikanhakijoita on tullut niin Senegalista, Gambiasta, Guineasta, Norsunluurannikolta, Nigeriasta, Malista, Marokosta, Eritreasta, Sudanista kuin Bangladeshistakin. Osa turvapaikanhakijoista ei ole alun perin aikonut tulla Eurooppaan. He ovat lähteneet Libyaan tekemään työtä. Kuitenkin Libyassa he ovat kohdanneet monia vaikeuksia, jopa orjatyöhön pakottamista sekä kiduttamista, mikä on johdattanut heidät pakenemaan Libyasta salakuljettajien matkassa. Aikaisemmin pakolaisia tuli runsaasti Syyriasta, mutta tällä hetkellä tilanne on kovin toisenlainen.

Millaisia vaikeuksia Italian turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmä joutuu kohtaamaan?

Italiassa ollaan nyt tilanteen johdosta monenlaisissa vaikeuksissa. Syyrialaisiin turvapaikanhakijoihin verrattuina nykyiset tulijat ovat kovin erilainen ryhmä. Ensinnäkin monellakaan nykyisistä tulijoista ei ole tuttavia tai sukulaisia Euroopassa Italian ulkopuolella. Monetkaan heistä eivät halua muuttaa Italian ulkopuolelle, mikä on saanut maan vastaanottojärjestelmän suorastaan natisemaan liitoksistaan ja järjestelmä onkin tullut kapasiteettinsa äärirajoille. Järjestelmä on mitoitettu maksimissaan 200 000 turvapaikanhakijalle ja Italian vastaanottokeskuksissa alkaa jo olla tämän verran turvapaikanhakijoita.

Nyt onkin aika kiinnittää huomiota siihen, että monia maita edustavat pelastusalukset tuovat maahan turvapaikanhakijoita, sen sijaan, että ne veisivät nämä omaan kotimaahansa hakemaan turvapaikkaa. Myös Italian naapurimaat ovat alkaneet laittaa rajojaan kiinni turvapaikanhakijoilta, mikä on lisännyt Italian ahdistavaa ja haastavaa tilannetta. Vaikka muualta Euroopasta on luvattu Italialle apua, ei tähän liittyviä lupauksia ole pidetty eikä Välimeren alueen tragedialle näy onnellista loppua. Italian hallituksessa on oltu jopa sitä mieltä, että hallitus on joutunut huijauksen kohteeksi, koska EU:n lupaamat pakolaissiirrot eivät ole pääosin onnistuneet.