Gurlin tarina – tarina upean naisen rankasta elämästä

22. heinäkuuta 2018 Ylen uutisotsikoista löytyy upea tarina sinnikkäästä naisesta, jonka räsymatot kertovat hänen tarinaansa vielä tänäkin päivänä. Kerromme tässä artikkelissa kalastaja-Gurlin, eli Gurli Nyholmin elämästä Pentalan saarella.

Gurli oli suuren sisaruskatraan esikoinen

Gurli Nyholm syntyi 10-lapsiseen perheeseen ollen sisaruskatraan esikoinen. Arvid Nyholm, Pentalan saaressa asuva kalastaja, iski silmänsä häneen jo varhain, vaikka Gurli itse kokikin aluksi monia esteitä rakkauden tiellä. Ensinnäkin Gurli koki, ettei ymmärtänyt kalastamista, vaan maanviljely oli hänellä veressä.

Lisäksi Gurli tiesi, että Arvid salakuljetti viinaa ja kätki saareensa pirtukanistereita. Uskonnollisena naisena Gurli ei voinut hyväksyä tällaista toimintaa. Arvid ei kuitenkaan antanut periksi ja lopulta Gurlikin rakastui Arvidiin täyttä päätä. Arvidissa häneen teki vaikutuksen miehen hiljaisuus ja hyvätapaisuus. Naimisiin pari meni 1929.

Gurli oli ahkera työihminen

Gurlia on kuvailtu ahkeraksi työihmiseksi, joka ei turhista valittanut, vaikka työtä oli paljon. Vaikka Gurli ajatteli, ettei ymmärrä kalastuksesta mitään, oppi hän kalastuksen salta Arvidin opissa. Vaikka työ oli fyysistä ja rankkaa, oli Gurli miehensä mukana kalastusretkillä. Jos silakkarysässä oli runsaasti saalista, saattoi se painaa jopa 2 000 kiloa. Aamukuudelta piti jo olla myymässä silakoita Helsingin kauppatorilla. Kalastuksen ja kalanmyynnin lisäksi oli hoidettava kotityöt ja ruokittava tilan eläimet. Puut ja vesi piti tuoda keittiöön kantamalla.

Lisäksi Gurli päätti istuttaa saarelle kukkia, juureksia, vihanneksia sekä marjapensaita, joiden hoitamisessa oli tietysti lisää työsarkaa. Osa kukista meni kauppatorille myyntiin ja 1950-luvulle asti kukkien myyminen toikin perheelle kivasti lisätuloja.

Millaisia vaikeuksia Gurli koki elämänsä aikana?

Sen lisäksi että työ oli raskasta, Gurli kärsi lapsettomuudesta. Myöskään anoppi ja käly eivät oikein hyväksyneet Gurlia joukkoonsa. Kerran rajusta rajuilmasta selviydyttyään hän sai hermoromahduksen, minkä jälkeen hän päätti ottaa hieman rennommin. Tästä sai alkunsa hänen matonkudontaharrastuksena.

Gurlin kutomat matot kuvaavat hänen elämäänsä: niissä on runsaasti kauniin värisiä raitoja, joiden välistä löytyy myös joitakin tummempia raitoja. Nykyisin Gurlin elämään voi tutustua saaristomuseossa, joka on perustettu Gurlin rakkaaseen kotiin hänen viimeisen toiveensa pohjalta.