Äitiyteen liittyviä asioita ei saisi käyttää naista vastaan työhaastattelussa

Demokraatti.fi uutisoi 20. heinäkuuta 2018, että perheestään erillään asuvaa äitiä ei valittu Alma Median päätoimittajaksi – kerromme artikkelissamme uutisen taustat.

Päivi Anttikosken äitiyden takia menettämä työpaikka on herättänyt kohun

Päivi Anttikoskelle oli jo kerrottu, että hän olisi ensimmäinen ehdokas Aamulehden päätoimittajan pestiin. Kuitenkin Alma Median toimitusjohtaja päätti toisin sanoen, ettei naisen toiselle paikkakunnalle asumaan jäävä lapsi pärjäisi, jos äiti muuttaisi toiselle paikkakunnalle työn perässä. Päivi Anttikosken lapsi on 10-vuotias ja hän olisi jäänyt asumaan isänsä kanssa. Anttikoski kertookin saaneensa sakot äitiydestään.

Onko kyseessä naisten syrjintään liittyvä tapaus?

Anttikoski sanoo kokeneensa, että tapaus liittyy naisiin kohdistuvaan syrjintään. Lisäksi hän koki, että asian nostaminen esiin on tärkeää – onhan kyse mediasta, joka käsittelee kyseistä aihetta, mutta jonka työkulttuurissa esiintyy siinäkin suoranaista syrjintää naisia kohtaan. Äitiyden ei pitäisi vaikuttaa naisen palkkaamiseen – ei puolesta eikä vastaan – vaikkakin näin nykyään tapahtuukin valitettavan usein ja monin erilaisin keinoin. Joissakin tapauksissa tilanteet ovat niin hienovaraisia, että niitä on vaikea edes havaita. Monien työpaikkojen työkulttuurissa erilaista syrjintää ja eriarvoisuutta esiintyy edelleenkin, vaikka tämä onkin perustuslaissa kiellettyä.

Päätös on osoitus sukupuoliroolien ylläpidosta

Päätös on vähintäänkin osoitus siitä, kuinka perinteiset sukupuoliroolit ovat Suomessakin edelleen voimissaan. Tässäkin tapauksessa lasta olisi jäänyt kotiin hoitamaan isä, mutta se ei kaikkien mielestä ole vieläkään sopivaa, 2000-luvun Suomessa – ei vaikka nyt puhutaan 10-vuotiaasta koululaisesta, ei pikkuvauvasta.

Äitimyytti elääkin sitkeästi meilläkin – 2000-luvun Suomessa! Äitimyytti määrittelee millainen on hyvä äiti eikä hyvä äiti myytin mukaan ainakaan hylkää lastaan. Osa naisista jopa kokee, että naisen persoonan tulisi jotenkin muuttua äidiksi tulemisen jälkeen – ettei nainen enää olisikaan oma itsensä, vaan äiti, joka ei enää voikaan tehdä aivan mitä vain. Äitimyytin mukaan äiti on isää parempi hoitaja ja juuri äiti tietää lapsensa tarpeet. Olisikohan jo aika vihdoinkin rikkoa äitimyytti ja nostaa myös isät äitien kanssa samalle viivalle lastensa kasvattajina ja perheen tärkeinä henkilöinä, jotka yhdessä äitien kanssa tekevät tärkeää työtä lastensa eteen?